Skip to main content

Nase voce

Zupa, Niksic

Istorijat

Kompanija "Veletex" iz Podgorice, kupovinom imovine Zemljoradničke zadruge "Župa" u stečaju, postala je vlasnik poljoprivrednog imanja od 44 hektara na lokaciji nikšićke Župe. Za potrebe razvoja projekta podizanja modernog voćnjaka, "Veletex" je formirao kćerku firmu - "Naše voće" doo, Nikšić koja je postala vlasnik i upravnik imanja. 

U aprilu 2018. godine podignuta je prva `tabla` voćnjaka, sadnjom 13.000 komada sadnica sorte zlatni delišes i greni smit, a 2019. i 2020. godine posađene su table T2-T5 u sortama gala, crveni delišes i greni smit. Kompanija planira da do 2023. godine podigne moderan voćnjak jabuke i trešnje na kompletnom imanju, kao i da izgradi savremenu ULO hladnjaču kapaciteta 2000 tona. 

Podršku ovim naporima kontinuirano dobijamo od strane lokalne zajednice, Ministarstva poljoprovrede i ruralnog razvoja Crne Gore, Investiciono razvojnog fonda Crne Gore i poslovnih banaka.

Lokacija

Imanje kompanije "Naše voće" nalazi se u centru nikšićke Župe, mjesne zajednice koju čini 12 sela, na nadmorskoj visini od 800m. Region okružuju planine prosječne visine 1500m, čime stvaraju dobru mikro klimu za razvoj voćarstva. 

Do Župe se dolazi putem iz Nikšića na oko 11km, prolazeći kompleks željezare i Liverovićkog jezera. U susjedstvu imanja nalazi se prostor mjesne zajednice, ambulante, osnovna škola i vrtić.